Vaba domeen: www.fie.ee

Kas ei leidu mõnd füüsilisest isikust ettevõtjat, kellel (palju) vaba aega käes, kogu FIE-ga seonduv kenasti selge ja kes kirjutada oskaks? Mul ettepanek, hakaku oma kogemusi ja teadmisi üles kirjutama. Kasvõi lihtsa ajaveebina. Et mida registreerimiseks teha tuleb, millised on kohustused riigi ees, kuidas lihtsat raamatupidamist püsti panna, millised on seal (tasuta) abivahendid jne jne. Pookigu lehele ka foorum külge, andku seal ise asjalikku nõu. Paar lisaautorit juurde. 4 kuu pärast peaks sellisel lehel päris hea külastatavus juba olema ning siis saab hakata reklaami müüma. Oma kogemusest luban, et lisaks hakkavad ajalehed-ajakirjad lugusid tellima, õnnestub kuhugi esinema minna jne. Aasta pärast saab olemasolevate materjalide põhjal juba raamatu välja anda.

Kui mu mälu ei peta, siis on Eestis 40 tuhat FIE-d ja kindlasti lisaks neid, kes mõlgutavad mõtteid FIE-ks hakkamisest, turgu peaks nagu olema.

Seniks peab aga raamatupidaja.ee-ga läbi ajama.

18 comments - What’s your take?

  1. hans says:

    “ning siis saab hakata reklaami müüma”. njah, kõik hea ja altruistlik algatus peab lõpuks ikka kapitalismiks minema.. raha on vist tõesti ainuke motivatsioon.

  2. märt says:

    meil on oma fie grand old man olemas – Olavi Kärsna.

    tegelikult on siinkirjutajal kah midagi valmis (nigu pisuhännas), aga pole olnud aega materjali üles riputamiseks. Kuna on loetud ühes kutseharidusasutuses selleteemalisi loenguid, siis on oma tarbeks midagi kokku klopsitud.

    mõte hea, edevus kiirustab takka materjale korrigeerima..

  3. tfr says:

    http://www.fie.ee ei saa vist väga vaba olla, kuivõrd fie.ee domeen on EENeti poolt reserveeritud blah.fie.ee alamdomeenidele.

    Aga, kui mul aega oleks, siis ma võiks kirjutada pika artikli teemal, miks mitte hakata FIE-ks ja asutada omale OÜ. :)

  4. märt says:

    kui õigesti mäletan, siis fiiedele oli reserveeritud pri domeenid.

  5. Teller says:

    Tfr-i märkus igati õige, unustasin selle. Mis ei muuda aga fakti, et http://www.fie.ee on vaba :) Ma arvan, et domeen on see kõikse väiksem mure.

  6. tfr says:

    Märt:
    http://www.eenet.ee/EENet/dom_reeglid.html andmetel on pri.ee “lihtlabastele eraisikutele” ning fie.ee FIE-dele. Kuigi jah, ega mul vist esimese hooga kedagi pähe küll ei tule, kellele fie.ee domeen oleks.

    Teller:
    Domeen on jah kõikse väiksem mure. See, et FIE olla on Eesti praeguses seaduslikus olukorras idiootne, on hulka suurem mure minuarust :)

  7. Teller says:

    Tfr, kuna juba teist korda vihjad, et FIE on loll olla, siis äkki kirjutad (kasvõi oma blogi), et miks nii. Äkki selgub, et tegelikult ei ole loll olla, lihtsalt sulle ei sobinud vms.

  8. aabram says:

    Keskäriregistrisse kantud FIE võib endale domeeni rahulikult ka otse .ee alla registreerida. Vt nt Kesknädal. Iseasi, et FIE-dele kas ei räägita sellest võimalusest kui nad ettevõtlusametil (või kus nad veel käivad) konsultatsioonil käivad või on sinna registreerimine millegi poolest keerukam. Või nad alguses lihtsalt ei mõtle ja alles pärast avastavad, et oops, oleks võind ÄRi regida.

  9. Kaimar says:

    See registreerimine maksab natsa raha. Suurt kasu sellest vist pole, peale domeeni? Vähemalt mu ema pole seda siiani teinud.

  10. rasmus says:

    alates mingist summast (200 tuh?) muutub fie käibemaksukohuslaseks ning kaasneb kohustus äriregistris registreerida ennast.

  11. Teller says:

    Väga sobivalt tänases Postimehe Tegijas: FIE staatus paneb iseseisvuse proovile – http://www.postimees.ee/120405/lisad/tegija/162627.php

  12. marek says:

    ettevõtlust tutvustab eas-i poolt üles pandud ettevõtlusportaal http://www.aktiva.ee , kus muuhulgas räägitakse ka fie-dest. kõikidele fie-dele kohustuslik on Olavi Kärsna “FIE käsiraamat”, mis küll ei anna edasi fienduse ideoloogilist poolt, kuid vaatab põhjalikult raamatupidamispoolt. inimene, kes plaanib (väike)ettevõtlusega tegelema hakata, võiks veel läbi lugeda Anu Laasi “Ettevõtlus on elamise viis”, mis 2001 a. saadik on küll tiba vananenud, aga mis annab hea ettekujutuse sellest, mida tähendab olla ettevõtja.
    mis puudutab tfri hinnangutesse, siis asja võib vaadelda nii või teisiti. tõsi on see, et fiede maksukoormus on suur ja iga suvaline seniilne tädike firmast “maksuamet” võib käigupealt välja mõelda uusi reegleid, mille alusel fielt rohkem raha välja lüpsta. samuti räägitakse palju sellest, et fie vastutab oma tegevuse eest “kogu oma varaga”. teisalt on olemas kulutusi, mida fiena on lihtsam teha kui läbi oü. fie on ka turul mobiilsem, tal on lihtsam oma orientatsiooni muuta, tegevust ajutiselt peatada jne. seetõttu on fie alustamiseks hea. keegi ei keela hiljem kui käive kasvab ja enda tööjõust enam ei piisa fiel juba oma firmat teha.

  13. Mrl says:

    FIE-del on ju lehti küll, näiteks Lembit Saarsalulgi – http://www.saarsalu.fie.ee/ . Google’i suvalise sõna otsing kitsendusega site:fie.ee annab taolisi lehti veel.

  14. diggy says:

    ma olin fie 4 aastat ning nüüd loobusin lõpuks. lõpuks jäi tunne, et ma olen peale maksnud koguaeg :S

    tegelesin suht väikeses nišis, käivet oli vähe.

    raamatupidamist peab oskama ning kuna ma seda ei oska ei suutnud ma kindlasti ka numbreid kõige õigemal kujul näidata….

    sellised on minu kogemused.

    seejuures ühinen nendega, kes väidavad, et eestis on fie’d ülemaksustatud.

    kui muu maailm suudab väikeettevõtluse väiksemat vormi soodustada, siis meil paraku mitte.

  15. mada says:

    Kui ma ei eksi, siis varem registreeris küll FIEdele *.fie.ee alamdomeene, kuid mingist hetkest hakkas FIEsid pri.ee alla kupatama..

  16. Andrei says:

    Olin ka 4 aastat FIE, nüüdseks on staatus peatatud ja selle aasta lõpuks läheb kinni. Minu puhul on peamiseks loobumise põhjuseks suur käive, aga praegu ei soovitaks ma teistele FIE staatusega ka alustada.

    Esiteks sellepärast, et FIE maksud on väga kõrged võrreldes OÜ omadega. FIE tuludest läheb sel aastal maksudele ca 58% (sama palju maksab tööandja ja töötaja koos töötaja palgast riigilie), OÜ tuludest läheb riigile 31.6% – siis, kui kogu tulu makstakse dividentidena välja järgmise aasta alguses. Tulumaks läheb meil väiksemaks; kui see on näiteks 20%, siis OÜ maksud on selle skeemi puhul 25%, ja FIE omad – 54%. Sotsiaalmaks lähitulevikus ei muutu.

    Teine põhjus, mis pole esmapilgul nii oluline, on see, et FIE vastutab oma äri eest eraisikuna, kogu oma varaga. Ehk siis pankrotti minna eriti ei saa ;)

    Sellega on seotud ka teine asjaolu – sa võid kuludesse panna palju põnevaid asju (alguses tundub küll, et see on suur eelis), aga kui maksuamet tahab sind kontrollida, siis neil võib sel teemal oma arvamus olla. Ja sa võid selleks ajaks oma FIE staatusest loobuda – see sind ei aita.

    Suure tõenäosusega keegi sind ei kontrolli, kuna maksuametil pole praegu FIE-de jaoks aega (ja see on ka õige – pole just kõige attraktiivsem rahaallikas), aga tulevikus võib kõik teistmoodi olla. Just praegu on meedias igasugused kahtlased artiklid sellest, et tänu FIE-dele on riigil vähe raha.

    Ja siis on nende intressid ca 55% aastas (siin võin ka eksida, aga ei usu, et väga palju). Ja kui sa kolm aastat tagasi panid kuludesse näiteks telekat, mis maksis 10 tuhat, siis kolme aasta pärast on see sinu jaoks… oluliselt kallim ;)

    Kui tahad midagi küsida, go ahead. Kokkuvõtteks aga soovitan mõelda osaühingust.

  17. taaniel says:

    raamatupidaja.ee asemel soovitaksin rmp.ee ‘d :)

    ja fie raamatupidamise kohta saab neilt üsnagi adekvaatset infot

  18. tere says:

    tegelikult ei saa FIE.ee domeeni registreerida, täpselt samamoodi nagu sa ei saa ka PRI.ee registreerida. Sest nende põhjal antakse subdomaine välja. Oletame et keegi omandab http://www.pri.ee domeeni, siis Google adsense peale ja raha hakkab ka igasuguse saasta sisu peale tulema, sest otsingumootorid vaatavad ka väheke Alexa ranke ja teiste sellesuguseid.

Leave a Reply